Bage opskrifter

Antal: 12 stk.

Ingredienser

400 g hvedemel 

200 g revet gulerødder

100 g havregryn

75 g solsikkekerner

2 dl. ymer

1 dl. lunken vand

50 g gær

1 spsk. brun farin

2 tsk. salt

-

Gulerodsboller

Beskrivelse

Hæld vand og ymer i en skål og opløs gæren deri. Tilsæt farin, salt, solsikkekerner og revet gulerod. bland det grundigt.

 

Ælt først havregryn og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen, indtil at dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time. 

 

Ælt dejen ignnem igen på et meldrysset bord. Form 12 boller og læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i  30 min. 

 

pensles med æg og bages på midterste rille i 220°C i 15 min.(200°C varmluft)

 

Antal: 12 stk.

Ingredienser

Som alternertiv til de flade rugbrødsmadder, så bager jeg ofte nogle super lækre sandwichboller. De kan også bruges til Pulled Pork.

ungerne elsker dem.

Når jeg bager dem så bruger jeg ca halvt mel og ca halvt rugmel/grovmel/grahamsmel/smeltmel. det kommer lidt an på, hvad jeg har i skabene.

Opskriften:

0,5 L lunken vand.
50 g gær.
ca. 500 g mel.
ca. 200 g fuldkorns hvedemel, speltmel, grahamsmel eller rugmel.
2 tsk. salt
0,5 dl. Mørk sirup.
Ca. 1 dl. Hørfrø.
Ca. 1 dl. Sesamfrø.
Ca. 1 dl. Solsikkefrø.
Ca. 0,5 dl. Græskarkerner.
Ca. 0,5 dl. Kokosmel.
Ca. 1 dl. Mysli. eller havregryn 
Hasselnødder efter smag. (kan unlades)
Æg til pensling
Lidt olie til når bollerne skal formes.

sandwichboller

Beskrivelse

Gryn og korn sættes i blød i vand. Gæren opløses i lunket vand. Alle de øvrige ingredienser tilsættes. Mængderne af gryn og korn er ca. tal kan tilsættes efter smag. Dejen æltes godt. Jo mere de æltes jo mere luftige boller får man. Dejen skal være meget klæg. Sætte til at hæve i 30 min. (ca. dobbelt størrelse).
Dejen æltes godt igennem og formes til 12 boller. Dejen er meget klæg og hænger meget i, men det hjælper med olie på hænderne. Sættes til at efterhæve i ca. 15-20 min. Pensles med æg. Bollerne kan evt. drysses med græskarkærner, sesamfrø eller solsikkefrø.
Bages i ovnen i 20 min. ved 225° (200° i varmluft ovn).

Antal: 4

Ingredienser

Dette kernebrød kan enten bruges, som det er til ost, pålæg eller banan, eller det ristes sprød og bruges til en slags snack eller fx. som tilbehør til salat.Rækker tunge


Opskriften:

100 g hørfrø
150 g kræskarkærner
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g groft hakket mandler
100 g groft hakket hasselnødder
½ dl olie
2 tsk salt
5 æg
150 g revet lagert ost
fx. vesterhavsost

Kernebrød

Beskrivelse
opvarm ovnen til 160 grader

Bland kerner, frø og hakket nødder i en skål med olie og salt.
Pisk æggene i en skål og bland  det derefter i kerneblandingen sammen med den revet ost.

hæld dejen i en rugbrødsform med bagepapir og bag brødet i ovnen i ca. 60-70 minutter.

Tag brødet ud og lad det køle af på en bagerist.



Antal: en bageplade

Ingredienser

Disse knækbrød er supe lækre med ost eller pålag. børnene får det gerne med i madkassen som lidt lækker snack eller som et mellemmåltid fx i frikvatetet.

Opskriften:

2 dl hørfrø
1½ dl græskarkærner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 æg
2 tsk salt
1½ dl kold vand

tip. man kan også tilætte en lille smule olie og akasiehonning

Knækbrød

Beskrivelse

Opvarm ovnen til 125 grader

Kom frø og kerner i en skål. Pisk ægget sammen i en skål og kom det i kernerblandingen sammen med salt og vand.

Rør det godt sammen og lad det hvile i skålen i en times tid.
Hæld den våde dej ud på en bageplade med bagepapir. Fordel dejen på hele bagepladen. Brug hænderne eller læg et stykke bagepapir på og brug en kagerulle.
Bag dejen i den forvarmet ovn i 1 - 1½ time.

Tag det ud af ovnen og lad det køle af på en rist.
derefter knækker du pladen i passende rustikke stykker.


Tip.

Knækbrødne kan holdes sig spøde i dagevis i en lufttæt beholder, men kan også fryses.

Antal: 8

Ingredienser
At bage sine egne Naan-brød smager fantastisk.
Der findes et hav af opskrifter på nettet. Denne opskrift er inspireret fra "Alletiders kogebog.dk"

25 g gær

1 tsk. sukker

500 g. hvedemel

1.5 tsk. salt

1.25 dl. yoghurt naturel eller A38

1 æg

5 spsk. smeltet smør eller madolie

Evt. Organo og hvidløg




Naan-brød

Beskrivelse

Gæren røres ud i 5 spsk håndvarmt vand og sukkeret tilsættes. Tilsat æg og yoghurt og bland det. Mel og salt sies ned i blandingen. Der tilsættes olie og yderligere 5 spsk lunkent vand og det hele æltes grundigt.
   
Hævning: 1 time et lunt sted.

Del dejen i 8 stykker som trilles til kugler, som trykkes flade. De efterhæver i 15 min.

Lige inden brødene bages pensles de med smelte. Man kan evt. blande krydderier i olien inden pensling. 

Bagning: 10-12 minutter ved 230 grader C. alm. ovn.

Antal: 4

Ingredienser

ca. 100 g 70-80% Chokolade

et par håndfulde Cornflakes.


TIP.

Der kan evt. blandes hakket nødder, mandler eller tørret frugt i.

Troldeguf

Beskrivelse


Chokoladen smeltes over et vandbad.

Cornflakes blandes i og det blandes grundigt, så alt cornflakes er dækket med chokolade. Bland evt. hakket nødder, mandler eller tørret frugt i.

Der laves små klumper med fingrene eller en teske, som sættes på bagepapir på et fad. Læg husholdningsfilm over og sæt det køleskabet til de er størknet.

Og så findes der altså ikke noget bedre end, at få lov at slikke skeen bagefter....Rækker tunge

 


Antal: 40 stk

Ingredienser


100 g     smør

5    dl    mælk

50   g     gær

1,5  dl    sukker

0,5  tsk.  salt

2     tsk.  kardemomme

800  g     hvedemel


Fyld:

150 g      smør

2    dl     sukker

2    spsk. stødt kanel


Pensling:

1              æg

   

Gode gammeldags kanelsnegle

Beskrivelse


Smør og mælk varmes til smørret er smeltet og mælken er fingervarm. Gæren smuldres i en skål og opløses i den lune mælk. Sukker og salt tilsættes og der røres til sukker og salt er opløst.

Kardemomme og mel tilsættes og dejen æltes smidig. Hæver overdækket i 40 minutter.

Imens røres fyldet sammen.

Dejen deles i to stykker, der hver rulles ud til et rektangel (ca. 20x30 cm). Fyldet fordeles på de to rektangler, husk at fyldet skal fordeles helt ud til kanten.  Dejen rulles stramt sammen fra den brede side. Hver rulle skæres i 20 stykker.

Den løse "snip" på hver snegl bøjes ind under sneglen og den lægges med "snippen" nedad på en bagepapirbeklædt plade og trykkes let. Efterhæver overdækket i 40 minutter.

Sneglene pensles med æg og bages i forvarmet ovn ved 225 grader C. alm. ovn i 5-6 minutter.

De afkølede snegle kan evt. overtrækkes med glasur.  

Antal: 18 stk

Ingredienser
   
400 g         Smør
3    dl        Sødmælk
100 g         Gær
700 g         Hvedemel
2     Knsp   Salt
4     Spsk    Sukker
2                Æg


Kagecreme:

6    dl        Sødmælk
4               Æggeblommer
4    spsk     Sukker
2    spsk     Vanillesukker
4    spsk     Maizena majsstivelse



Fastelavn

Beskrivelse
Smelt smør og hæld mælken i. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt resten af ingredienserne. Rør dejen, til den er lind. Lad dejen hævn ½ time.

Imens kommer I alle ingredienser til cremen op i en lille gryde og rører godt rundt, mens det bliver opvarmet. Det skal lige nå kogepunktet, men må ikke koge og I skal huske at røre godt rundt HELE tiden.
Tag gryden af varmen og lad det køle af.

Rul dejen ud på et meldrysset i bord, i en frikant ca. 30 x 30 cm. Skær den ud i frikanter om kom en klat kagecreme på dem alle og fold dem sammen og til sidst klemmes de godt, så cremen bliver inde i bollerne. Lad bollerne hævn ca. 20 min.

Bag dem i 20 min ved 200 grader C. alm. ovn. Lad dem afkøle på en rist og pynt med glasur.

Tips:

I stedet for kagecreme kan der bruges marcipan og/eller nougat i små stykker, ca 100 g.

Antal: 8-10

Ingredienser

6 æg (hele æg)
200 g sukker
40 g kakao
100 g mel
2 tsk. bagepulver 

Chokolade lagkage

Beskrivelse
Pisk æg og sukker godt til en lys og luftig mase med en håndmixer. Pisk ca. 8-10 min. Bland mel, kakao og bagepulver i en skål og si det op i æggemassen. Vend det forsigtigt i.
(pas på du ikke kommer til at røre luften ud af dejen)

Runde lagkagebunde (giver 3-4 lagkagebunde alt efter størrelse)

Jeg bruger altid tre af mine tærteforme når jeg skal bage lagkagebunde. Det plejer at fungere fint, men man kan også tegne på bagepapiret den ønskede størrelse med en blyant. Vend bagepapiret om, læg det på en bradepande, således tegnestregen vender ned mod pladen. Hæld forsigtigt en tredjedel af lagkagedejen ud på papiret indenfor den streg du har tegnet. Ca. 1 cm. tykt.


Firkantede lagkagebunde (giver 4 lagkagebunde)
Kom bagepapir på en bradepande og hæld halvdelen af lagkagedejen ud på midten af bagepapiret. Ca. 1 cm. tykt og 26 cm. bredt.

Bagning:
Bag lagkagebundene i en forvarmet ovn, varmluft ved 180 grader (alm. ovn 200 grader) i ca. 6-7 min. Hold øje med at de ikke får for meget. Prik forsigtigt med en finger på lagkagebunden, den skal være blød. Hold i bagepapiret og træk forsigtigt lagkagebundene (stadig på papiret) ud på bordet og lad dem køle af. Fjern forsigtigt bagepapiret når de er kølet af. De firkantede lagkagebunde skæres forsigtigt over på midten, så du får to lige store bunde.

Nedfrysning:
Lagkagebundende egner sig til frysning. Kom et stykke bagepapir imellem hver bund og herefter i en tætsluttet frysepose. Læg dem fladt i fryseren, så de ikke knækker eller bøjer.

Antal: 12

Ingredienser

Denne kage er absolut favorit herhjemme. Det er også denne kage som Peter får med i skole og får som ekstra bonus når han kommer hjem. Det skulle gerne gøre det lidt hyggeligt at være i skole.

Kagedej

6 spsk kakao
250 g mel
300 g sukker
1 tsk Natron
1 tsk bagepulver
2 æg
1 knsp salt
150 g smør
2,5 dl vand

Glasur

3 spsk kakao
200 g flormelis
2 spsk smør
2 tsk støt kanel
0,5 dl mælk

Mumse chokoladekage

Beskrivelse
Sigt de tørre dele sammen. Kom æg, smeltet smør og vand i og pisk med mixer.

Dejen hældes i en bradepande ca. 23x33 cm. Bages på næst nederste rille ca. 35 minutter ved 170 grader C. alm. ovn.

Kagen skal ikke bages for meget, den skal være lidt klæg i midten, så er den mums.

Glasur:
Kakao, flormelis, blødt smør, kanel og varm mælk blandes, så den er tyk og smøres på når kagen er kold.

Tips:

Denne portion er til en mellem bradepande, hvis du bruger ovnens bradepande skal du lave dobbelt portion. Den bliver altid vellykket og er meget hurtig at lave. 

Kagen bliver kun bedre af at komme i fryseren, men den bliver altid spist med det sammeRækker tunge